Kennisbank met veelgestelde vragen

Voor veel mensen is de orientatie naar zonnepanelen een wirwar van informatie. Daarom hebben we de antwoorden op de meest gestelde vragen voor u samengebracht in deze kennisbank. Heeft u nog vragen waar u het antwoord niet op kunt vinden? Dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen of mailen.

Veel gestelde vragen

De prijs van uw zonnepanelen installatie is afhankelijk van diverse zaken. Denk hierbij aan de hoeveelheid panelen, de keuze voor de omvormer, uw dak en uw esthetische wensen met betrekking tot uw zonnepanelen installatie. Gemiddeld kost een zonnepaneel inclusief montage- en omvormerkosten 330,- euro per stuk. Om de exacte prijs van uw zonnepanelen te bepalen, kunt u een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen.

Bij zonneschijn profiteert u van de hoogste opbrengst. Echter, ook in de minder zonnige seizoenen of bij bewolking brengen uw zonnepanelen energie op. Ook in de lente, herfst en winter wekken uw zonnepanelen zonne-energie op, ongeacht de zonnepanelen installatie die u heeft.

De zes zonnigste maanden brengen circa 70% van uw jaarlijkse zonne-energie op, de zes minst zonnige maanden de overige 30%.

Levering en installatie

Heeft u een slimme meter, dan is de kans groot dat deze geschikt is voor een zonnepanelen installatie. 

Er zijn slechts twee type meters welke niet geschikt zijn voor zonnepanelen. De eerste is de analoge meter zonder draaischijf. Dit is een grijze vierkante meter met een plastic kap en een blauwe lijn over de meters. De tweede is een digitale meter zoner teruglevermogelijkheid. Deze zijn vooral geplaatst bij Oxxio klanten. Deze meter herkent u aan de golvende vorm van de meter.

Wanneer u zeker wilt weten of uw meter geschikt is kunt u contact opnemen met uw netwerkbeheerder (Enexis). Indien uw meter niet geschikt is voor het terugleveren van zonne-energie kunt u kosteloos een vervangende meter laten plaatsen door uw netwerkbeheerder.

Bij het installeren van de zonnepanelen wordt er een extra groep geplaatst in uw meterkast. De kracht van deze groep wordt bepaald door het aantal zonnepanelen dat u laat installeren. Indien u een oude meterkast met stoppen heeft, of geen plek meer heeft voor een extra groep, plaatst Sunleaves  bij installatie een kleine meterkast met een losse groep.

Een omvormer komt doorgaans op zolder, in de kelder of in de garage te hangen, maar kan in principe overal hangen. De plaats van de omvormer wordt meestal bepaald door de meest voor de hand liggende kabelroute van de zonnepanelen naar de meterkast. Een vereiste voor de plek van een omvormer is dat deze voldoende ventilatieruimte heeft. De omvormer wordt om deze reden dan ook vrijwel nooit in een meterkast geplaatst.

 

Wanneer u zonnepanelen aangeschaft bij Sunleaves, dan duurt het vier tot zes weken voor uw zonnepanelen geleverd en geïnstalleerd worden.

Het installeren van zonnepanelen duurt in vrijwel alle gevallen één dag. Bij een installatie groter dan 50 zonnepanelen wordt de installatie meestal over twee dagen verdeeld.

Bij Sunleaves hebben we het hele proces in eigen beheer. Uw zonnepanelen worden geïnstalleerd door onze eigen ervaren en betrouwbare installateurs. Om u de beste dienstverlening te kunnen bieden, werken wij alleen met de beste vakmannen uit de omgeving.

Financieel

Ja, Sunleaves zorgt ervoor dat u de betaalde btw over uw zonnepanelen terugkrijgt. Het terugvragen van uw btw duurt doorgaan een kwartaal. Deze krijgt u vanuit de belastingdienst op eigen rekening teruggestort.

Meer over de btw-teruggave leest u hier.

We mogen geen lening vóór u aanvragen, maar we ondersteunen er graag bij. Wanneer u een duurzaamheidslening aanvraagd dient u persoonsgegevens zoals een inkomstenoverzicht en bankafschrift aan te levren bij de geldverstrekker. In verband met privacyredenen kunnen wij dit niet geheeel voor u uit handen nemen. Wanneer u graag gebruik wenst te maken van een duurzaamheidslening kunt u dit bij ons aangeven en helpen wij u bij de aanvraag.

De terugverdientijd van uw zonnepanelen installatie is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de ligging van het dak en het aantal zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd van onze zonnepanelen ligt tussen de 5 en 7 jaar. Een zonnepanelen installatie van Sunleaves gaat gemiddeld 25 jaar mee. Dit betekent dat u na uw terugverdientijd nog minimaal 18 tot 20 jaar geld verdient met uw investering in zonnepanelen.

Zonne-energie die u op het moment van opwekken niet gebruikt, kunt u terugleveren aan het net. Deze energie kunt u op een later moment weer gebruiken. Teruggeleverde en verbruikte energie worden aan het eind van uw afrekening dus tegen elkaar weggestreept. Deze regeling is recentelijk met 3 jaar verlengd.

Wanneer de saldering komt te vervallen wordt er een overgangsregeling in het leven geroepen voor degenen die reeds zonnepanelen hebben.

Vragen over storingen

De handleiding om uw internetverbinding te herstellen van uw SolarEdge omvormer vindt u hier

De handleiding om uw internet verbinding te herstellen van uw Goodwe omvormer vindt u hier

Als u storing niet staat vermeld neem dan contact op via onze contact pagina.

Garanties

De fabrieksgarantie op JA-solar en Suntech zijn 12 jaar, de fabrieksgarantie op zonnepanelen van LG-solar is 25 jaar.

Naast de fabrieksgarantie heeft u tevens een opbrengstgarantie van 80% na 25 jaar. Dit betekent dat ieder zonnepaneel na 25 jaar nog minimaal 80% van zijn nieuwwaarde moet opbrengen. Deze garantie is liniair gedurende deze 25 jaar.

De Solaredge omvormer heeft een standaard productgarantie van 12 jaar dit kunt u eventueel verlengen tot 20 of 25 jaar.
De Goodwe omvormer heeft een productgarantie van 10 jaar welke u eventueel kunt verlengen tot 15, 20 of 25 jaar.

Onderhoud en levensduur

Liggen uw zonnepanelen onder een grotere hoek dan 30 graden, dan is het niet nodig deze zelf schoon te maken. Liggen uw zonnepanelen in een kleinere hoek dan 30 graden, dan maakt u ze eens per jaar schoon. Dit doet u met een zachte borstel en onthard water. U hoeft geen chemicaliën te gebruiken. Het gebruik van een hogedrukspuit is uit den boze.

Dit verschilt per omvormer. De kwaliteit van de onderdelen is doorslaggevend voor de levensduur. Houd er rekening mee dat u uw omvormer eenmaal gedurende de levensduur van uw zonnepanelen installatie moet laten vervangen.

De technische levensduur van zonnepanelen ligt tussen de 25 en 30 jaar. Wel neemt de opbrengst van een zonnepaneel gedurende die periode af. Houd rekening met een jaarlijks verlies aan capaciteit tussen de 0,3 en 0,5 procent.

Heeft u nog vragen?

Onze werkwijze

Stap voor stap uitleg onze werkwijze. Uw zonnepanelen project verzorgt van A tot Z.

Lees meer

Kennisbank

Antwoorden op veel gestelde vragen kunt u in onze kennisbank terug vinden.

Lees meer

Adviesgesprek

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseur.

Lees meer