Vrijblijvende offerte

Persoonlijk helder & eerlijk advies

All-in Service - Géén extra kosten

Gratis BTW-teruggave service

Geen risicivolle aanbetaling

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Home-leads-01

Hoe werkt een zonnepaneel? 

In Nederland zijn er heel wat mensen te vinden die een zonnepaneel of zelfs meerdere op hun dak hebben liggen. Het wordt dan ook steeds makkelijker om aan deze panelen te komen, iedereen kan voortaan overstappen op de zonne-energie. Iedereen die weet wel hoe ze eruit zien, maar lang niet iedereen weet hoe een zonnepaneel nu precies werkt.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel haalt zijn elektrische vermogen uit het licht van de zon. Dat kan op meerdere manieren zijn oorsprong hebben, dit verschilt per type zonnepaneel. Het grootste deel van de zonnepanelen die in ons land worden gebruikt zijn kristallijne zonnepanelen, maar er worden ook nog wel eens dunne filmpanelen op de daken gemaakt. Je hebt bij de filmpanelen heel wat verschillende soorten, maar laten we voor het gemak nu maar even kijken naar de kristallijn panelen.

De Kristallijne zonnepanelen zijn iedere keer ontwikkeld met meerdere zonnecellen die in serie op een zonnepaneel aan elkaar gekoppeld zijn. De zonnecellen zijn eigenlijk dunne lagen silicium kristallen. De lagen kristal hebben een doteer behandeling ondergaan. Dit houdt eigenlijk in  dat de maker een beetje vuil op het materiaal heeft aangebracht. Wanneer er fotonen op komen, ook wel lichtdeeltjes, dan gaan ze door hun energie elektronen naar buiten toe. Zonnepanelen werken doordat deze elektronen door dit materiaal heen gaan, dit levert weer energie op.

Wat zijn de elektronen dan?

De stroom zal van paneel naar paneel gevoerd worden via de elektroden die de zonnecellen aan elkaar heeft verbonden. Alle zonnecellen zijn geplaatst een gehele serie. Iedere cel zal zorgen voor een mate van spanning. Dit is ook wel de Volt, en samen maken ze de spanning die nodig is voor het totale paneel. Als de de plus- en de min-kant van het paneel in verbinding worden gebracht met elkaar dan ontstaat er een elektrisch circuit. Door het circuit loopt gelijkstroom, deze stroom zal altijd van de plus naar de min lopen. Deze stroom wordt naar de omvormer gestuurd, en deze zal het weer op zijn beurt doorsturen naar de meter of naar een accu. Het is dus een makkelijke manier om het huishouden van groene stroom te voorzien.

Het principe achter het zonnepaneel is dus vrij ingewikkeld, maar gelukkig hoeft u hier niet echt op te letten als u zonnepanelen wilt kopen. Sunleaves zonnepanelenbedrijf zal namelijk altijd zelf de panelen installeren, u hebt hierdoor geen ervaring nodig met het leggen. Door gebruik te maken van zonnepanelen kunt u in een jaar heel wat kosten besparen, het kost namelijk los van het kopen en het aansluiten niets. Vraag dus gerust een adviesgesprek aan als u wat meer informatie zou willen hebben over de panelen, we beantwoorden al u vragen met plezier.

montage-zonnepaneel-icon

Heeft u nog vragen?

Stap voor stap uitleg onze werkwijze. Uw zonnepanelen project verzorgt van A tot Z.

Antwoorden op veel gestelde vragen kunt u in onze kennisbank terug vinden.

Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met één van onze adviseur.