Chat with us, powered by LiveChat Skip to main content

Kunt u btw terugvragen op zonnepanelen bij nieuwbouw?

Laat u een nieuwbouwwoning bouwen, dan is dit altijd een spannende tijd. U komt voor allerlei beslissingen te staan betreffende de bouw van uw woning. Uiteraard kunt u niet onder de vraag uit in hoeverre u uw woning zo duurzaam mogelijk wilt maken. Nieuwbouw is namelijk het ideale moment om duurzame maatregelen toe te passen. Zo voorkomt u dat u achteraf weer allerlei nieuwe investeringen moet doen om uw woning duurzaam te maken.

Met een duurzame nieuwbouwwoning bent u helemaal bij de tijd. Een van de duurzame maatregelen die u voor uw nieuwbouwwoning kunt nemen, zijn zonnepanelen.

Welke soort zonnepanelen voor een nieuwbouwwoning?

Als u nieuwbouw laat bouwen en kiest voor zonnepanelen om uw woning direct duurzaam te maken, dan heeft u de keuze uit verschillende soorten zonnepanelen. Bij aanschaf van zonnepanelen, ook voor nieuwbouw, kunt u btw terugvragen. Hoeveel btw u kunt terugvragen, hangt af van de soort zonnepanelen die u op of in de nieuwbouwwoning plaatst. De belastingdienst maakt grofweg onderscheid tussen geïntegreerde en niet geïntegreerde zonnepanelen. Geïntegreerde zonnepanelen worden nog niet zo heel veel geplaatst, maar zijn wel helemaal in opkomst. Dit zijn zonnepanelen die zijn geïntegreerd in bijvoorbeeld dakpannen of in een ander soort dakbedekking. Ook in glas kunnen tegenwoordig zonnepanelen verwerkt zitten. Deze zonnepanelen hebben dus een dubbele functie.

Niet geïntegreerde zonnepanelen, zijn de klassieke zonnepanelen die het vaakst worden geplaatst. Deze zonnepanelen plaatst u op uw dakbedekking. U heeft hierbij keuze uit verschillende soorten, zoals monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Aan u de keuze voor welke zonnepanelen u wilt gaan voor de nieuwbouw. Geïntegreerde zonnepanelen lijken heel mooi omdat ze zijn weggewerkt in de dakbedekking. Voor uw recht op teruggave van de btw, zijn geïntegreerde zonnepanelen minder interessant. U mag dan niet het gehele btw bedrag terugvragen.

Bestel voor uw nieuwbouw zonnepanelen bij Sunleaves

Wilt u het direct goed aanpakken en zonnepanelen in uw nieuwbouwwoning laten installeren? Laat u dan uitgebreid informeren door Sunleaves. Wij kunnen u adviseren bij uw keuze voor soort zonnepanelen en wij hebben onze eigen deskundige installateurs die de zonnepanelen voor u installeren. Ook betreffende de btw-aftrek waar u recht op heeft, regelen wij voor u. Zo krijgt u toch netjes de door u betaalde btw terug en zonder dat u hier omkijken naar heeft. Dit is één van de diensten waar u van profiteert als u zonnepanelen bij ons afneemt. Wilt u weten wat de mogelijkheden voor uw nieuwbouwwoning zijn? Vraag op onze website een offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie.

De regeling btw-teruggave voor zonnepanelen bij nieuwbouw

In principe zit er geen verschil tussen zonnepanelen voor nieuwbouw of bestaande bouw bij de regeling voor btw-teruggave. Wel is het zo dat u voor de zonnepanelen een aparte factuur moet hebben met uw naam. Het kan dus niet zo zijn dat u van de aannemer een totale factuur krijgt met hierbij inbegrepen de zonnepanelen. De btw-teruggave regeling is voor iedereen die zonnepanelen koopt. Omdat u namelijk stroom terug kunt leveren aan de energieleverancier en dus zelf leverancier bent, mag u hier een beroep op doen. Ook als u particulier bent. Voorwaarde is wel dat u een btw-nummer heeft. Deze regeling voorziet hierin. Er wordt ook voor particuliere aanvragers een btw-nummer aangevraagd. Wanneer u invult dat u gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR), dan kunt u in het jaar van de investering de btw terugvragen. Houdt u er rekening mee dat dit niet mogelijk is in de drie daaropvolgende jaren.

Hoeveel is de btw-aftrek op zonnepanelen bij nieuwbouw?

Uw keuze voor geïntegreerde of niet geïntegreerde zonnepanelen speelt een belangrijke rol in het btw-bedrag die u kunt terugvragen. Standaard moet u bij beide soorten rekening houden met een klein forfait die wordt afgetrokken van het btw-bedrag. Het forfait is afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Bij geïntegreerde zonnepanelen geldt tevens, dat u maar 1/3 deel van het totale btw bedrag mag terugvragen.

U gebruikt immers de zonnepanelen niet alleen voor het opwekken van stroom, maar ook als dakbedekking en hierop mag geen btw worden teruggevorderd. Bij niet geïntegreerde zonnepanelen mag u het gehele bedrag aan btw aftrekken, uiteraard rekening houdend met het forfait dat u hierop in mindering moet brengen.

Benieuwd naar de kosten,
mogelijkheden en terugverdientijd voor jouw huis?

Vraag offerte aan